שמן דקל – כבר לא בבית ספרנו
אדמה דיאטומית בדרגת ניקוי המתאימה לאכילה
אדמה משוגעת
נובמבר 29, 2016
על חשיבותה של השינה ליופי
היפיפיה הנרדמת – לא רק באגדות
ינואר 24, 2017
שמן דקל מסכן את העולם מקור

שמן דקל מסכן את העולם
מקור

בעבר השתמשתי בשמן דקל אבל לאחר שהבנתי את מידת פגיעתו, הפסקתי להשתמש בו. אמנם זהו שמן עם תכונות נפלאות אבל אני מרגישה שהחסרונות עולים על היתרונות באופן משמעותי. לכן כל המוצרים שלי שהכילו בעבר שמן דקל מכילים עכשיו שמנים אחרים. רוצים לדעת למה הפסקתי את השימוש בחומר גלם זה למרות יתרונותיו והיותו טבעי לחלוטין? קראו עד הסוף.

אורנגאוטן ביערות אינדונזיה

אורנגאוטן ביערות אינדונזיה

שמן דקל מופק מגלעין עץ הדקל ( קרנל ) או מהחלק הבשרני של פירות הדקל שנקרא שמנון. מקור השמן מכתיב את השימוש בו : השמן שמופק מהגלעין קרנל משמש לקוסמטיקה ויש בו 80% חומצות שומן רוויות. לעומתו, השמן שמופק מפירות הדקל משמש למאכל ומכיל 40% חומצות שומן רוויות.

לשמן הדקל יש גם יתרונות בריאותיים : הוא עשיר בבטא קרוטן, מכיל ליקופן, ויטמינים ונוגדי חמצון. נמצאו הוכחות שבני האדם השתמשו בשמן הדקל כבר במצרים העתיקה לפני כ-5000 שנה. השימוש בשמן דקל לצרכי קוסמטיקה התחיל במאה ה-19 עם השימוש בשמן לייצור סבון. אחד הסבונים שנוצר ב-1898 מוכר לכולנו : סבון הפלמוליב שנוצר מתערובת של שמן דקל (פאלם) ושמן זית (אוליב)

שמן הדקל הוא חומר גלם במוצרי קוסמטיקה השונים הודות למספר תכונות שלו: ניתן להשתמש בשמן ישירות ואין צורך לעבד אותו, שמן הדקל מתכלה לחלוטין ואינו רעיל. כמו כן, שמן הדקל מאפשר לייצר מגוון מוצרים והוא עומד בתקן בינלאומי לבקרת איכות הייצור. למעשה, שמן דקל הוא אחד השמנים הנפוצים במוצרי קוסמטיקה רבים : סבונים, שפתונים, מוצרי שיער ועוד

ואמנם השמן משמש הרבה מאוד בתעשיות הקוסמטיקה, אבל עיקר השימוש בו היום הוא בעצם בתעשיית המזון. בשנת 2005 התגלה ששמן הדקל מחליף בהצלחה את שומן הטרנס, שנחשב כמזיק לבריאות. שמן דקל הוא מוצק בטמפרטורת החדר והוא אינו מאבד ערכים תזונתיים בחימום. בגלל תכונות אלה לפחות 50% ממוצרי המזון היום מכילים שמן דקל הוא השמן הנסחר ביותר בעולם.

הפקת שמן דקל נחשבת לזולה ולרווחית והוא מספק פי 10 אנרגיה מזו הדרושה להפקתו. הדקלים מפיקים שמן ב-300% יותר משמנים אחרים כגון תירס, סויה או חמניות והפקת השמן מנצלת כוח אדם זול במדינות עולם שלישי, בעיקר מלזיה ואינדונזיה. אך הבעיה בכך היא שלצורך הקמת מטעי הדקלים, שורפים שטחים נרחבים מיערות הגשם. בכך אנו מכחידים את שטחי המחייה של בעלי חיים רבים ופוגעים בריאות הירוקות שעדיין מצליחות תרום מעט לניקוי האוויר שלנו מכמויות הזיהום.

בשנת 1950 כ-15% משטחי כדור הארץ היו מכוסים ביערות הגשם. בתוך 50 שנה הצלחנו להרוס יותר ממחצית מהיערות, בין אם ע"י כריתה מאסיבית ובין אם ע"י השריפות. בכל יום נשרפים כ-200,000 דונמים של יערות גשם, לצורך הקמת מטעי דקלים. סביר להניח שעד שתסיימו לקרוא את הפוסט שלי, יישרפו למעלה מ-200 דונמים נוספים.

עובד מעביר פירות דקלים שאסף לייצור השמן במפעל שמן דקלים השייך לממשלת סומטרה מקור

עובד מעביר פירות דקלים שאסף לייצור השמן במפעל שמן דקלים השייך לממשלת סומטרה
מקור

ישנה כן אפשרות להשתמש בשמן דקל, מבלי לפגוע ביערות הגשם ובבעלי החיים. בלונדון, אנגליה, הוקם ארגון שנקרא SPOTT - Sustainable Palm Oil Transparency Toolkit (כלים לשקיפות בשימוש בשמן דקל בר קיימא). כולי תקווה שהעתיד אינו שחור כמו שהוא נראה כרגע, ושהארגון יצליח במטרותיו לשמר את יערות הגשם ולפקח מקרוב על תהליכי הפקת שמן הדקלים. ספקים של שמן דקלים יכולים היום להציג אישור על כך ששמן הדקל שהם משווקים הוא בר קיימא (Sustainable) ולכן ידידותי לסביבה. אבל בסופו של יום, הכי קל פשוט לא להשתמש בשמן דקל ולא לתת יד להרס כדור הארץ. ואם ממש רוצים להשתמש בחומרים שעשויים להכיל שמן דקל (למשל חומצה סטארית עשויה להכיל שמן דקל, והיא פופולרית מאוד בשימוש כחומר מתחלב שמן ומים וכמעבה בקרמים שונים), חשוב לוודא מול היצרן שמדובר באמת בשמן דקל בר קיימא.
אני מזמינה אתכם ליהנות מסבונים ומוצרי טיפוח הגוף שאינם מכילים שמן דקלים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *