טבעי זה הכי בריא?

הטרנד הבריאותי השולט בשנים האחרונות הביא עמו הרבה מאוד מונחים ואורחות חיים אבל גם הרבה מאוד בלבול ודיסאינפורמציה.
קחו למשל את ההבדל בין טבעי, אורגני וכימי, לכאורה ההבדלים ברורים, אבל למעשה אנשים שונים משתמשים במונחים שונים ויוצרים בלבול שגורר גם טעויות בריאותיות שעלולות להיות הרות גורל.

אז בואו נעשה קצת סדר:

מה זה טבעי?

לפי המילון, טבעי הוא “כל דבר שמקורו בטבע ושאינו מלאכותי או מעובד”. הגדרה זו כוללת לרוב גם חומרים שעברו עיבוד מינימלי כמו שמנים שעברו כבישה קרה, תמציות אתריות שעברו זיקוק, מחצבים שנכרו מבטן האדמה ועוד. חומרים סינתטיים שונים שיוצרו במעבדה מסווגים לרוב כ”לא טבעיים” גם אם מקורם טבעי. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שעיבוד זה מצריך מיכון שאינו נמצא בהישג היד של רובנו.

מה זה כימי?

האמת היא שכל החומרים בעולם הם כימיים במהותם כולל החמצן שאנחנו נושמים, המים שאנחנו שותים ואפילו אנחנו, בני האדם מורכבים בבסיסנו מיסודות כימיים שונים.

הקונוטציה השלילית שמשויכת למילה “כימי” היא לא תמיד מוצדקת ולעיתים אפילו שגויה. למשל פחמן דו-חמצני הוא אמנם רעיל אבל מצד שני הוא חומר חיוני לנשימה. גם חומרים משמרים שונים הם לרוב לא טבעיים אבל הם הכרחיים למניעת פטריות, עובש, חיידקים ועוד.  

ומה לגבי אורגני?

כאן המקום להבחין בין כימיה אורגנית שהיא ענף במדע הכימיה לבין חקלאות אורגנית. בכימיה הכוונה לכל החומרים שמכילים פחמן והגדרה זו כוללת כמעט את כל מה שמסביבנו: אנשים, צמחים, מלחים, מים וכו’.

בחקלאות אורגנית הכוונה לכל מה שלא רוסס בחומרי הדברה סינתטיים אבל היום ההגדרה התרחבה: כיום נכללים בהגדרה זו גם מוצרים שממש לא צריכים הדברה כלשהי מלכתחילה, למשל: מלח אורגני.

אז למה שיהיה לנו אכפת בכלל?

הרעיון של חיים בריאים נשמע טוב ובעיקר מוכר, אנשים מרגישים יותר קרובים לטבע ומחוברים לאמא אדמה. בנוסף, מוצרים טבעיים נחשבים לאמינים יותר ממוצרי מעבדה הודות ליעילותם שהוכחה במשך מאות ואלפי שנים.

אבל הרעיון שמשהו בטוח יותר לשימוש כי הוא טבעי פשוט שגוי ואפילו מסוכן. כך למשל: תמציות אתריות של הדרים שנמרחות על העור לפני חשיפה לשמש יכולות לגרום לכוויות, טבעי ומסוכן!.

לכן תמיד ובכל מצב חייבים לשים את הבטיחות מעל הכל ומה שצריך לבדוק זה את בטיחות המוצרים ולא את האופן שבו הם נוצרו. למשל: חומרים רבים בטוחים יותר בצורתם הסינתטית מאשר בצורתם הטבעית ורק צורתם הסינתטית מאושרת לשימוש. לדוגמה תחמוצת ברזל בצורתה הטבעית לרוב מזוהמת עם מתכות כבדות ואילו מקבילתה הסינתטית נקייה.

למעשה במקרים רבים המונח “טבעי” משמעו “בלתי מפוקח” ואפילו הרבה יותר מכך. לעיתים קרובות העיבוד התעשייתי רק מגביר את יתרונותיו של החומר בצורתו הטבעית, ומעניק לאותה תחמוצת הברזל יתרונות נוספים שלא היו בצורתה הטבעית והמקורית.  

אז איך אפשר לדעת?

לבדוק, לקרוא ולשאול. חפשו מידע באינטרנט ותבדקו עם אנשים, רק קחו בחשבון שאותו מוצר משפיע באופן שונה על אנשים שונים, בשל סוג עור ופרמטרים נוספים.

והכי חשוב, תשמרו על ראש פתוח, אל תפסלו מוצרים מראש רק בגלל שהם “סינטטיים” ובידקו את האחוזים שלהם במוצר וזכרו, לא כל מה שטבעי בטוח ובריא ולא כל מה שכימי מסוכן ורעיל.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *